Spela sorteringsspelet!
Vårt sorteringsspel är ett kul sätt att få koll på sopsortering och återvinning. Här gör du en vandring med olika slags saker, och får klura på en rad frågor.
- Behöver saken slängas?
- Kan den lagas, eller kanske bli till glädje för någon annan?
- Är saken mat som kan bli till biogas och biogödsel?
- Är saken farlig för naturen? Eller kan den återvinnas till något nytt? Och i så fall, var ska du lämna den?
Och du – det här spelet handlar inte om att vinna eller förlora, utan att återvinna så många saker som möjligt.
Nog snackat, dags att spela. Ta en spelmark och ställ den på start. Klara, färdiga, gå!
Här finns spelplanen för utskrift.
Tips!
- Ta med saker hemifrån att spela göra spelmarker av, till exempel knappar eller kapsyler. Bestäm vilken sak varje spelmark ska föreställa, till exempel en flaska, en metallburk eller en gammal tröja.
- Prata om vilka saker som är riktigt knepiga att sortera rätt.
- Var finns er närmaste återvinningsstation och återvinningscentral? Rita en karta!
Sugen på att spela? Gör så här:
I sorteringsspelet vandrar du med din spelmark och möter olika slags skyltar. Börja med att gå till den första vägvalsskylten och följ sedan instruktionerna.
Måste det slängas?
Vi måste minska avfallsmängderna! Den bästa sopan är den som aldrig uppstår.
Ja: Om saken är trasig, inte går att använda, göra om eller bli till glädje för någon annan – gå vidare.
Nej: Härligt! Du har hittat ett sätt att ge en sak ett nytt liv! Återbruk är bra för miljön!
Är det en förpackning eller tidning?
Förpackningar och tidningar ska återvinnas! Det står i lagen.
Ja: Lämna din förpackning eller tidning på en återvinningsstation – ÅVS. Där kan du lämna tidningar, pappersförpackningar, plastförpackningar (både hård och mjuk plast), glasförpackningar och metallförpackningar.
Nej: Tänk på att endast förpackningar ska lämnas till återvinningsstationen. Din trasiga gaffel ska exempelvis inte dit, utan ska lämnas på en återvinningscentral.
Är det batterier, elektronik eller farligt för naturen?
Tyvärr hamnar ofta farliga saker i soppåsen. När soporna bränns, kan farliga ämnen sippra ut i naturen.
Ja: Till farligt avfall räknas till exempel batterier, allt med sladd, kemikalier, sprayflaskor med innehåll kvar och nagellack. Lämna det på återvinningscentral. Flera av SÖRAB-kommunerna har också andra insamlingssystem som du hittar information om på din kommuns hemsida.
Nej: Tänk på att vissa saker gömmer batterier, så kolla gärna en gång till innan du går vidare.
Är det mat?
Mat ska såklart ätas upp, men kvar blir en del matavfall. Om det sorteras ut blir det till biogas och biogödsel. Det är mycket bättre än att matavfallet hamnar i soppåsen och bränns.
Ja: I bruna matavfallspåsen kan du lägga alla matrester – skal, kaffefilter, tepåsar, fisk- och köttben. Se till att inte bestick och plast hamnar där för då blir det svårt att göra biogödsel av matavfallet.
Nej: Gå vidare till nästa steg.
Går det att återvinna?
Vi återvinner så mycket material som möjligt. När man gör nya saker av återvunnet material sparar vi på jordens resurser.
Ja: Saker av bland annat metall och plast som inte är förpackningar lämnas på en återvinningscentral. Till exempel bestick, cykel, vattenkannor, leksakstraktorer och textil.
Nej: Gå vidare till nästa steg.
Får det plats i soppåsen?
Här ska du lägga det som inte kan återvinnas och som inte är farligt för miljön när det bränns. Soppåsen skickas till en sopförbränningsanläggning och blir till värme och el.
Ja: Det är inte mycket som ska vara kvar om du har sorterat allt rätt. Exempel på saker som ska hamna i soppåsen är blöjor, nylonstrumpor, tops, post-it-lappar, kuvert, plåster mm.
Nej: Stora saker som inte går att återvinna ska lämnas på en återvinningscentral där de tas om hand för att göra så lite skada som möjligt på miljön.
Sidan uppdaterades senast: 2024-07-04 09:30:58