Vårt miljö- och kvalitetsarbete

Förr eller senare hamnar allt som samhället vill bli av med som avfall på någon avfallsanläggning för att omhändertas. Det ställer höga krav på oss som avfalls- och återvinningsbolag att ha gedigen teknik- och miljökunskap för att kunna göra detta på ett sätt så att miljöpåverkan begränsas. Därtill ska vi ha kostnadseffektiva processer och kvalitetssäkrade produkter och tjänster för att tillgodose våra kunders behov.

Vårt miljö- och kvalitetsledningssystem underlättar för oss att arbeta strukturerat och med ständiga förbättringar uppnår vi god lönsamhet samtidigt som vi optimerar användningen av alla resurser vi förfogar över. Därtill säkerställer vi att vi i all vår verksamhet följer aktuell lagstiftning och uppfyller de bindande krav vi omfattas av. SÖRAB är sedan 1998 certifierat enligt ISO 14001 och sedan 2018 certifierat enligt ISO 9001.

All verksamhet som SÖRAB bedriver inom anläggningarna och på huvudkontoret omfattas av miljö- och kvalitetsledningssystemet. Dessutom omfattas alla avfalls- och materialtransporter mellan anläggningarna, från anläggningarna till extern mottagare samt vid hämtning hos kund.

En rad rutiner och dokument finns för att upprätthålla miljö- och kvalitetsledningssystemets funktion och åstadkomma ständig förbättring genom ett systematiskt arbetssätt såsom:

  • Hållbarhetspolicy
  • Miljöaspektsregister
  • Miljö- och kvalitetsmål
  • Efterlevnad av lagar, tillstånd och bindande krav
  • Interna och externa revisioner
  • System för avvikelser, reklamationer och förbättringsförslag
  • Kompetens och utbildning
  • Rutiner för process- och verksamhetsstyrning

Verksamheten är uppbyggd utifrån kund- och materialprocessen, ledningsprocessen och ett antal stödprocesser. Kund- och materialprocessen består av fyra delar: tjänsteerbjudande, insamling, förädling och omlastning samt avsättning. En viktig del i vår strävan mot ständiga förbättringar är att vi har kunskaper och förstår hur och var SÖRAB påverkar miljön. För att uppnå detta så identifierar vi och bedömer våra miljöaspekter varje år. Med hjälp av vår hållbarhetspolicy och de aspekter som framstår som betydande, formulerar vi våra miljömål. För dessa miljömål upprättar vi program som anger hur vi ska arbeta för att uppnå målen.
Att arbeta med miljöförbättrande åtgärder är för oss lika naturligt som det är nödvändigt. Följande aktiviteter inom SÖRAB bedömer vi ha betydande miljöpåverkan:

  • Andel till deponering
  • Damm och lakvatten från sorteringsplattan på Hagby
  • Lukt från bland annat kompost
  • Metanutsläpp från deponierna
  • Lakvatten från SÖRAB:s två deponier
  • Förbrukning av fossila bränslen
  • Emissioner från avfallstransporter

Vi har även riskbedömt hela verksamheten och funnit att brandrisk i materiallager och miljöstationer bedöms som betydande risker.

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En stor hög med färgglada kläder på ett golv

20 november

Från 2025 ska mer textil återvinnas

Svensk textilkonsumtion släpper ut lika mycket som 850 000 bilresor runt jorden – nu kommer ny lag för ökad cirkularitet

Från och med 2025 införs separat insamling av textilavfall. Det innebär att tusentals ton textilier inte längre ska hamna bland hushållssoporna utan istället kan återvinnas till nytt material. Det kommer att minska belastningen på miljön.

En än större insats för klimatet kan du göra genom att förlänga livslängden på dina kläder och andra textilprodukter.

Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – de ska i stället lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem.

Viktigt att tänka på:

• Textilavfallet måste vara rent och inte innehålla några farliga ämnen.

• Det måste också vara torrt, lägg det i en plastpåse och knyt dubbelknut.

Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.

Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.

Stora miljövinster

Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall.

Men du kan göra skillnad:

• Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden.

• Köp begagnat i stället för nytt.

• Lämna textil till insamling när den är utsliten

 

Tillsammans kan vi minska klimatpåverkan. En ökad cirkulär hantering av textilavfall är en viktig del i denna förändring.

SÖRAB tar redan idag emot textilier för återbruk och återvinning på alla återvinningscentraler, returparker, returpunkter och den mobila ÅVCn och kommer fortsätta med det.

 

Vad är textilavfall?

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:

• Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.

• Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.

• Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.

• Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

 

Nya och kommande regler för textil

Från och med 1 januari 2025 gäller krav på att textilavfall ska sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Kommunerna ansvarar för att det samlas in och återvinns.

Inom EU diskuteras ett producentansvar för textil. Det betyder att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Det innebär att producenter måste bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system för insamling av textilavfall.

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2024-07-05 07:41:56