Minska avfallsmängden i skolan
Vi använder naturtillgångar mer än någonsin tidigare. Därför är det viktigt att undervisa om hur man kan förebygga uppkomst av avfall. I läroplanen ingår temat om en hållbar utveckling i olika läroämnen från de lägre klasserna till studentmössan.
Helsingforsregionens Miljötjänster har arbetat väldigt mycket kring avfallsminimering, främst mot skolan. Klicka på länken i länklistan längre ner för inspiration.
Några enkla tips vad ni kan göra på skolan för att minska avfallsmängderna:
- Skriv ut dubbelsidigt.
- Låt barnen rita på båda sidor av ritpappret.
- Ät upp den mat du tar på tallriken.
- Anordna loppisar eller bytardagar.
Klicka på länken Europa minskar avfallet för fler tips för skolan.
SÖRABs skolwebb
Här kommer du hitta massor med “bra-å-ha” för dig som är i skolvärlden! Just nu under uppbyggnad!
Kartongis (kartong)
Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och miljövänligare än att göra nya. Pappersförpackningar kan återvinnas upp till fem gånger! För både kartonger och wellpapp gäller producentansvar. Det betyder att alla som tillverkar förpackningar måste samla in och återvinna sina produkter. Därför har de tillsammans bildat företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som i dag hämtar pappersförpackningar och wellpapp från flera tusen återvinningsstationer runt om i landet. Materialet transporteras till olika återvinningsanläggningar där det blir till ny papp. Små förpackningar av kartong och papp lämnar du på återvinningsstationen. Wellpapp och större kartonger lämnar du på återvinningscentralen. Kom ihåg att skölja ur kartonger och låt dem torka. Vik sedan ihop och platta till kartongerna så att de tar mindre plats. Finns det plastkapsyler, skruva av dem och sortera dem som plast.
Färgis (färgat glas)
Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!
Matis (matavfall)
Varje dag uppstår massor av matavfall i Sverige. En stor del av det avfallet är matsvinn, alltså mat vi slänger för att vi inte orkar äta upp den, eller för att maten blir gammal. Det krävs mycket resurser för att producera mat. Att slänga så lite mat som möjligt är därför bra för miljön. Dessutom sparar du pengar. Det matavfall du inte kan äta, till exempel fiskrens, kaffesump och bananskal, sorterar du som matavfall. Din kommun hämtar sedan matavfallet och ser till att det blir till biogas och biogödsel. Ett enda bananskal innehåller så mycket energi att det kan driva en bil 100 meter. Bra för miljön! Vill du börja sortera matavfall? Gå in på din kommuns hemsida och läs om hur du kommer igång.
Sorteringsguiden
Arkiv
Sortera på år
11 december
Vi uppdaterar vårt artikelregister!
Från årsskiftet får våra artiklar nya artikelnummer.
Du som kund kommer enkelt kunna koppla de nya artikelnumren till fraktionernas benämningar.
Våra FA-artiklar påverkas inte.
Har du frågor gällande detta kan du mejla dem till info@sorab.se.
4 december
Returpunkt Sundbyberg stängd för renovering 17-19/12
Vi har något spännande på gång!
Mellan 17 och 19 december håller vi Returpunkt Sundbyberg stängd för att göra lokalen ännu bättre för dig.
Vi målar om, förbättrar skyltningen och fixar till så att det blir ännu enklare att sortera rätt.
Under tiden är du varmt välkommen att lämna ditt avfall på någon av dessa återvinningsställen:
- Returpunkt Solna Centrum – Biblioteksgången, Solna C
öppettider: må-fr 10-19, lö 10-17, sö 11-17 - Grovavfallspunkten – Valkyriavägen 1, Sundbyberg
öppettider: må-to 16-19, fr-sö 11-14 - Bromma ÅVC – Linta gårdsväg 16, Bromma
öppettider: må 8-20, ti-to 10-20, fr 9-17, lö-sö 9-18 - Närmsta återvinningsstation för förpackningar hittar du på www.sopor.nu
Vi ber om ursäkt för eventuella besvär och hoppas att du kommer uppskatta resultatet när vi öppnar igen den 20 december!
Har du frågor? Hör av dig till oss på info@sorab.se eller 08-50580400.
15 november
Återbruksdag i Danderyd 30/11
Lördagen den 30 november bjuder Danderyds kommun in till återbruksdag. Som tidigare tillfällen finns den populära BYTiken och bibliotekets bokbytarbord på plats, men inte bara det. I år kan du även träffa representanter från Energi- och klimatrådgivningen, Spiras äppelmusteri, Naturskyddsföreningen och Långängsskolan som alla arbetar med att göra vår värld lite bättre.
Var och när?
Datum och tid: Lördagen den 30 november, klockan 11–15
Plats: Utanför Danderyds bibliotek i Mörby Centrum
Läs mer om eventet på danderyd.se/bytik
Inga fler nyheter
Visa fler
Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 12:56:12