matsvinn

Till alla nyheter

28 september

Internationella Matsvinnsdagen

Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. En dag som FN instiftat för att uppmärksamma hur mycket mat som slängs i onödan.

Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Sveriges matsvinn måste minska

Regering har beslutat om att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Ambitionen är att hålla ännu högre takt. Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med detta.

Du kan läsa mer om matsvinn och hitta tips på vad du själv kan göra för att minska svinnet på Livsmedelsverkets hemsida.

Sidan uppdaterades senast: 2024-09-28 23:24:36