En plan för framtidens hållbara avfallshantering
Enligt miljöbalken ska alla kommuner i Sverige anta en avfallsplan. SÖRAB-kommunerna har i och med framtagandet av Avfallsplan 2021-2032 för andra gången valt att ta fram en sådan tillsammans, med SÖRAB som samordnande part. Avfallsplan 2021–2032 har tagits fram i enlighet med Naturvårdsverkets föreskrifter för framtagande av en kommunal avfallsplan (NFS 2017:2). Samråd och förankring har integrerats i arbetet med framtagande av planen och har innefattat bland annat kontakter med myndigheter, förtroendevalda och tjänstepersoner inom kommunen, företag, organisationer och invånare.
Om Avfallsplan 2021-2032
Avfallsplanen är ett styrdokument för avfallshanteringen i hela kommunen. Avfallsplan 2021-2032 har tydligt fokus på cirkulär ekonomi.
Målen i avfallsplanen blir styrande för hur kommunerna inom SÖRAB-regionen kommer att arbeta med avfallsfrågor under perioden 2021-2032. Med Avfallsplan 2021–2032 vill kommunerna få ett bredare förhållningssätt till avfallsplanering. Hela kommunen omfattas, alla typer av avfall, samt även produkter som inte blivit avfall än. Avfallsplan 2021-2032 ligger i linje med FNs hållbarhetsmål, generationsmålet och de nationella miljökvalitetsmålen. Fem målområden har valts ut som bedöms vara de viktigaste byggstenarna för en ökad cirkulär hantering av avfall och material.
Syftet med Avfallsplan 2021-2032 är att
- Minimera negativ miljö- och klimatpåverkan
- Främja hållbara val
- Minimera avfallsmängderna
- Avfall är rätt sorterat
- Kretsloppen är giftfria
Målområden
År 2032 ska det vara lätt att göra rätt. Systemen för att hantera avfall och material ska vara effektiva och enkla att använda för såväl invånare och offentliga verksamheter som företag.
Fem målområden har tagits fram för att föra oss dit. Målområde 1 – 3 utgör grunden av avfallsplanen medan matavfall och nedskräpning lyfts fram i särskild ordning.
1. System efter behov
För att möjliggöra cirkulära system för material och avfall krävs det strategisk planering och en genomtänkt infrastruktur. System som är behovsanpassade och tillgängliga möjliggör att material cirkulerar samt att avfall förebyggs. Det är viktigt att systemen för material- och avfallsflöden är planerade och utformade på ett miljömässigt hållbart sätt så att det blir lätt att göra rätt nu och i framtiden.
2. Avfall förebyggs
Avfallsmängderna minskas genom cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion. Återanvändning finns tillgängligt för alla och genom att dela, laga, byta och låna produkter minimeras avfallsmängderna och mängden skadliga ämnen i kretsloppet minskar.
3. Material cirkulerar
Avfall är material som hanteras som resurs i ett kretslopp. Genom arbete med utveckling och beteendeförändring ökar återvinningen till fördel för minskade mängder avfall till förbränning och deponering. Giftfria kretslopp är en förutsättning för att material ska cirkulera.
4. Matavfall
Matsvinn förebyggs medan matavfall samlas in separat och hanteras som en resurs. Matsvinn är onödigt matavfall som hade kunnat undvikas om det hanterats annorlunda, så som förvarats annorlunda eller tillagats och ätits. Insamlat matavfall hanteras så att växtnäring och energi tas tillvara. Resterna (rötslammet) vid behandling är så rena att de går att återföra till åker eller skogsmark.
5. Skräp och nedskräpning
Skräp är avfall som samlas in i offentlig miljö. Genom att minska mängden skräp som uppstår minimeras även nedskräpningen. Offentliga miljöer, inklusive vatten, är rena, vilket bidrar till minimering av negativ miljöpåverkan och en ökad trygghetskänsla för allmänheten.
Nedladdningsbar version, 5 dokument
- Avfallsplan_2021-2032_Bakgrundsdokument
- Avfallsplan_2021-2032_Maldokument
- Avfallsplan_Periodmalsdokument 2021-2023
- Avfallsplan – Periodmålsdokument 2024-2026 – AKTUELL period
- Avfallsplan_2021-2032_Bilagor
Under hösten 2020 antogs Avfallsplan 2021-2032 i alla medverkande kommuners fullmäktige.
Sorteringsguide
Arkiv
Sortera på år
15 november
Återbruksdag i Danderyd 30/11
Lördagen den 30 november bjuder Danderyds kommun in till återbruksdag. Som tidigare tillfällen finns den populära BYTiken och bibliotekets bokbytarbord på plats, men inte bara det. I år kan du även träffa representanter från Energi- och klimatrådgivningen, Spiras äppelmusteri, Naturskyddsföreningen och Långängsskolan som alla arbetar med att göra vår värld lite bättre.
Var och när?
Datum och tid: Lördagen den 30 november, klockan 11–15
Plats: Utanför Danderyds bibliotek i Mörby Centrum
Läs mer om eventet på danderyd.se/bytik
Inga fler nyheter
Visa fler
Sidan uppdaterades senast: 2023-12-12 15:06:06