En plan för framtidens hållbara avfallshantering

Enligt miljöbalken ska alla kommuner i Sverige anta en avfallsplan. SÖRAB-kommunerna har i och med framtagandet av Avfallsplan 2021-2032 för andra gången valt att ta fram en sådan tillsammans, med SÖRAB som samordnande part. Avfallsplan 2021–2032 har tagits fram i enlighet med Naturvårdsverkets föreskrifter för framtagande av en kommunal avfallsplan (NFS 2017:2). Samråd och förankring har integrerats i arbetet med framtagande av planen och har innefattat bland annat kontakter med myndigheter, förtroendevalda och tjänstepersoner inom kommunen, företag, organisationer och invånare.

Om Avfallsplan 2021-2032

Avfallsplanen är ett styrdokument för avfallshanteringen i hela kommunen. Avfallsplan 2021-2032 har tydligt fokus på cirkulär ekonomi.

Målen i avfallsplanen blir styrande för hur kommunerna inom SÖRAB-regionen kommer att arbeta med avfallsfrågor under perioden 2021-2032. Med Avfallsplan 2021–2032 vill kommunerna få ett bredare förhållningssätt till avfallsplanering. Hela kommunen omfattas, alla typer av avfall, samt även produkter som inte blivit avfall än. Avfallsplan 2021-2032 ligger i linje med FNs hållbarhetsmål, generationsmålet och de nationella miljökvalitetsmålen. Fem målområden har valts ut som bedöms vara de viktigaste byggstenarna för en ökad cirkulär hantering av avfall och material.

Syftet med Avfallsplan 2021-2032 är att

  • Minimera negativ miljö- och klimatpåverkan
  • Främja hållbara val
  • Minimera avfallsmängderna
  • Avfall är rätt sorterat
  • Kretsloppen är giftfria

Målområden

År 2032 ska det vara lätt att göra rätt. Systemen för att hantera avfall och material ska vara effektiva och enkla att använda för såväl invånare och offentliga verksamheter som företag.

Fem målområden har tagits fram för att föra oss dit. Målområde 1 – 3 utgör grunden av avfallsplanen medan matavfall och nedskräpning lyfts fram i särskild ordning.

1. System efter behov

För att möjliggöra cirkulära system för material och avfall krävs det strategisk planering och en genomtänkt infrastruktur. System som är behovsanpassade och tillgängliga möjliggör att material cirkulerar samt att avfall förebyggs. Det är viktigt att systemen för material- och avfallsflöden är planerade och utformade på ett miljömässigt hållbart sätt så att det blir lätt att göra rätt nu och i framtiden.

2. Avfall förebyggs

Avfallsmängderna minskas genom cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion. Återanvändning finns tillgängligt för alla och genom att dela, laga, byta och låna produkter minimeras avfallsmängderna och mängden skadliga ämnen i kretsloppet minskar.

3. Material cirkulerar

Avfall är material som hanteras som resurs i ett kretslopp. Genom arbete med utveckling och beteendeförändring ökar återvinningen till fördel för minskade mängder avfall till förbränning och deponering. Giftfria kretslopp är en förutsättning för att material ska cirkulera.

4. Matavfall

Matsvinn förebyggs medan matavfall samlas in separat och hanteras som en resurs. Matsvinn är onödigt matavfall som hade kunnat undvikas om det hanterats annorlunda, så som förvarats annorlunda eller tillagats och ätits. Insamlat matavfall hanteras så att växtnäring och energi tas tillvara. Resterna (rötslammet) vid behandling är så rena att de går att återföra till åker eller skogsmark.

5. Skräp och nedskräpning

Skräp är avfall som samlas in i offentlig miljö. Genom att minska mängden skräp som uppstår minimeras även nedskräpningen. Offentliga miljöer, inklusive vatten, är rena, vilket bidrar till minimering av negativ miljöpåverkan och en ökad trygghetskänsla för allmänheten.

Nedladdningsbar version, 5 dokument

 

Under hösten 2020 antogs Avfallsplan 2021-2032 i alla medverkande kommuners fullmäktige.

Sorteringsguide

Arkiv

Sortera på år

15 april

Glad återvinningspåsk!

Glad Påsk önskar vi på SÖRAB!

I Sverige äter vi 50 miljoner ägg under påsken! Inte så konstigt, ägg är ju nyttigt, klimatsmart och gott. Och när äggen är uppätna återstår 50 miljoner äggskal som tillsammans med potatisskalen, laxskinnet och annat matavfall kan bli till biogas som driver våra bussar och till biogödsel för lokala bönder. Lägg bara ned allt detta i den bruna papperspåsen så fixar vi resten.

Här nedan bjuder vi på några tips på hur du sorterar dina påsksopor bäst:

 

Aluminiumform – Metallförpackning, lämna på ÅVS

 

Cellofan – Plastförpackning, lämna på ÅVS

Chokladask (asken) – Pappersförpackning, lämna på ÅVS

Chokladask (formen) – Plastförpackning, lämna på ÅVS

 

Frigolit (t ex köttråg) – Plastförpackning, lämna på ÅVS

 

Godispapper (plast) – Plastförpackning, lämna på ÅVS

Godispåse (papper) – Pappersförpackning, lämna på ÅVS

 

Kaviartub – Metallförpackning, lämna på ÅVS (Behåll korken på!)

Konservburk (t ex matjessill) – Metallförpackning, lämna på ÅVS

 

Laxskinn – Matavfall, lägg i matavfallskärl

 

Metallock (från t ex sillburken) – Metallförpackning, lämna på ÅVS

 

Påskmustflaska (glas) – Returglas, panta i affären

Påskmustflaska (PET) – Returförpackning, panta i affären eller i Pantamera Express på Hagby

Påskpynt – Lämna till secondhand om det inte är trasigt

Påskris – Trädgårdsavfall, lämna på ÅVC (OBS! Utan pynt!)

Påskägg (papp) – Restavfall, lägg i soppåsen

 

Äggkartong – Pappersförpackning, lämna på ÅVS

Äggskal – Matavfall, lägg i matavfallskärl

 

Din Återvinning ger EKO – TACK för det!!

ÅVS = kommunernas Återvinningsstationer för förpackningar, hitta din närmsta station här »

ÅVC = SÖRABs Återvinningscentraler, se aktuella helgöppettider här »

Tillsammans för klimatet - Solna Klimatvecka 17-23 mars

17 mars

Klimatveckan 2025 i Solna - Tema Hållbar konsumtion

Solna stad arbetar aktivt för att minska utsläppen av växthusgaser både inom och utanför stadens gränser. För att minska utsläppen från konsumtion uppmuntrar de till klimatsmarta val som att använda hållbara byggmaterial, köpa begagnade möbler, förlänga livslängden på elektronik, laga kläder och minska matsvinnet.
Under klimatveckan 17-23 mars vill Solna stad visa hur de arbetar för en hållbar konsumtion och hur Solnabor och företag kan bidra. Tillsammans kan vi skapa en mer hållbar framtid för kommande generationer.

Läs mer om Klimatveckan och alla klimatsmarta aktiviteter som händer i Solna just denna vecka här: Tillsammans för klimatet – Solna stad

Fixa till dina trasiga jeans med Returpunkten

Vi flyttar ut delar av Returpunkten till Bibliotekstorget torsdag-lördag. Då berättar vår kreativa personal hur du kan lappa och laga dina kläder på ett snyggt sätt.
Du kan också få testa själv. Ta gärna med ett plagg som gått sönder eller har en fläck och fixa på plats!

Möt oss på Bibliotekstorget i Solna centrum:
Torsdag 20/3 kl. 11-14
Fredag 21/3 kl. 15-18
Lördag 22/3 kl. 10-17

Returpunkten är öppen som vanligt hela veckan och du är självklart välkommen dit också för att lappa och laga dina grejer eller lämna saker till återbruk eller återvinning.

Vi ses!

 

Tre foton på secondhandjeans, lagade jeans och en jeansväska

8 mars

Låt dåtid bli framtid – med återbruk

I en värld där konsumtion ofta går före hållbarhet är det viktigare än någonsin att ta hand om och uppskatta det vi redan har. Återbruk är ett praktiskt och kreativt sätt att bidra till en bättre värld – och det är något som alla kan vara med på!

Men vad innebär återbruk egentligen?

Återbruk handlar om att ge nytt liv åt gamla saker. Det kan vara att laga, låna eller byta saker. Genom att återbruka minskar vi avfallet, sparar på jordens resurser och gör en insats för miljön. Återbruk handlar alltså inte bara om att handla begagnat. Det finns många sätt att återbruka och ibland kan det kännas övermäktigt, eller som att det finns alldeles för många vägval. Men lugn! Vi är här för att berätta att varje liten insats gör skillnad och att du kan välja det som passar dig bäst!

Här kommer några förslag vad du kan göra för att återbruka:

  • Vårda
    Ta hand om det du äger så håller det längre. Det kan handla om att vädra i stället för att tvätta, att hålla prylar rena och skydda dem. Saker som tas väl om hand håller ofta mycket längre. Ta en extra funderade på hur du kan ge dina prylar lite mer kärlek så att du får ha kvar dem lite längre.

  • Laga
    Ge trasiga saker en ny chans. När något går sönder så fundera om du kan laga det i stället för att kasta det. Använd din kreativitet, ta hjälp av en kunnig vän eller lämna in till ett proffs. Genom att reparera dina saker förlänger du deras livslängd och minskar mängden avfall. Ja, du gissade rätt, i de flesta fall sparar du pengar också!

  • Låna
    Behöver man verkligen äga allt? Oavsett om det handlar om verktyg, böcker eller kläder finns det oftast någon i din närhet som redan har det du behöver. Att låna minskar onödig produktion och du kan spara pengar. Kolla om du kan låna av grannen, kollegan eller bästa vännen.

  • Byta
    Att byta saker med andra är ett roligt och miljövänligt sätt att hitta nya favoriter och få lite omväxling. Byt kläder, böcker eller inredning med dina grannar, vänner eller familj. Om du är riktigt peppad på att byta kan du sätta upp en byteshylla på jobbet eller i föreningen där du bor.

Återbruka för nutid och framtid

Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad. För dig och för planeten. På riktigt. Och kom ihåg! Även en liten insats är en insats.
Tillsammans kan vi nå våra miljömål – ett val i taget.

Tre foton på en nalles liv i olika tidsera

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-12 15:06:06