Företag på ÅVC
Verksamheter (företag och organisationer) betalar för att lämna sitt avfall på SÖRABs anläggningar. Betalningen ska ske innan du sorterar och lämnar ditt avfall.
Vid ett besök hos SÖRABs återvinningscentraler (eller Returparker) får bil med släp och avfall inte väga mer än 3 500 kg (eller fordonskombinationer som får framföras med B-körkort). Tyngre bilar hänvisas till kundmottagningarna på Hagby återvinningsanläggning i Täby eller Löt avfallsanläggning i Vallentuna.
Tack för att du sorterar ditt avfall och följer instruktionerna. Om du har frågor, prata gärna med vår personal.
Farligt avfall
Återvinningscentralerna tar inte emot farligt avfall (inkl. impregnerat trä) från verksamheter. Vi hänvisar till kundmottagningen på Hagby där du får fylla i en deklaration för farligt avfall och betala per kilo. Farligt avfall ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC. Även privatpersoner kan hänvisas till Hagby och behöva betala, om de har större mängder farligt avfall. Mottagningen för farligt avfalls öppettider hittar du här >>
Elavfall
Återvinningscentralerna tar bara emot mindre mängder av producentansvarselektronik från verksamheter. Större mängder hänvisas till kundmottagningen på Hagby. Där får du fylla i en deklaration. Icke producentansvarselektronik kan lämnas mot betalning på Hagby, det ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC. Öppettider för kundmottagningen på Hagby hittar du här >>
Sten, jord & betong
Verksamheter kan bara lämna sten, jord och betong genom anmälan i kundmottagningarna på Hagby eller Löt. Där får du intyga att materialet är fritt från asbest eller andra föroreningar och betala per kilo. Sten, jord och betong ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC.
Asbest
Asbest från verksamheter kan bara lämnas på Löt. Där får du fylla i en deklaration för asbest och betala per kilo. Som privatperson får du lämna max tre kilo asbest (samt väl emballerat med tejp och märkt ”ASBEST”) på återvinningscentralerna. Större mängder än så hänvisas också till Löt. All asbest ska inneslutas innan du kör det till oss. Öppettider kundmottagningar Hagby och Löt hittar du här >>
OBS! Vid ifyllande av deklaration behövs uppgifter om avfallsproducenten (namn, adress, organisationsnummer, telefonnummer). För att lämna farligt avfall och elavfall ska du även registrera detta hos Naturvårdsverket.
Priser
Ett besök med upp till 3 kbm: 540 kr inkl. moms.
Vid tillfällen då du har mer än 3 kbm i lasset har personalen på ÅVC rätt att ta betalt för ytterligare kbm.
Alla våra anläggningarna är kontantfria.
Vi har automatiskt fakturasystem på alla våra återvinningscentraler/returparker utom Löt ÅVC.
Så här går det till:
- Har du en lätt lastbil? I så fall läser våra sensorer av din registreringsskylt vid infarten, och en faktura skickas till företaget som bilen är skriven på, en gång i månaden.
- Har du en annan typ av bil och ska betala för ditt verksamhetsavfall? Då ska du be personalen om en manuellt utskriven faktura innan du lämnar avfallet.
- Har du en utlandsregistrerad bil? Då kan du endast betala med kort, vilket du gör hos personalen innan du lämnar avfallet.
- Besöker du Löt ÅVC i Vallentuna kan du endast betala med kort.
Regler gällande på SÖRABs anläggningar
Rökförbud råder inom anläggningen på grund av brandrisk. Undantag för av SÖRAB angiven plats.
Avfallslämnaren är skyldig att utföra eller bekosta städning på grund av nedskräpning orsakad av denne.
Inom anläggningen gäller vägtrafikkungörelsen med de lokala trafikföreskrifter som anslås inom området.
Inom anläggningen råder förbud mot tomgångskörning längre än 1 minut.
När det gäller last eller bärhjälp så ingår inte det i personalens åtagande, varken på – återvinningscentralen eller på elektronikmottagningen på grund av försäkringsfrågor men främst arbetsmiljövillkor. Däremot om du ser till att produkten kommer ner på marknivå, på av personalen anvisad plats, kan vi vara behjälplig att med lastmaskin lyfta den till rätt plats. Du bär själv allt ansvar tills produkten är på marknivå (på Hagby har vi installerat en krok vid sten, jord och betong för de som har problem att få av större produkter från släp/bil, i vilken man kan fästa ett rep och dra av produkten med).
Efter godkänd lossning av lass övergår det lossade materialet till SÖRABs ägande och förfoganderätt.
Fotoförbud råder inom anläggningen.
För fullständiga regler se våra Allmänna bestämmelser nedan i länklisten.
Arkiv
Sortera på år
15 november
Återbruksdag i Danderyd 30/11
Lördagen den 30 november bjuder Danderyds kommun in till återbruksdag. Som tidigare tillfällen finns den populära BYTiken och bibliotekets bokbytarbord på plats, men inte bara det. I år kan du även träffa representanter från Energi- och klimatrådgivningen, Spiras äppelmusteri, Naturskyddsföreningen och Långängsskolan som alla arbetar med att göra vår värld lite bättre.
Var och när?
Datum och tid: Lördagen den 30 november, klockan 11–15
Plats: Utanför Danderyds bibliotek i Mörby Centrum
Läs mer om eventet på danderyd.se/bytik
Inga fler nyheter
Visa fler
Sidan uppdaterades senast: 2024-01-04 10:52:58