Minska avfallsmängden i skolan
Vi använder naturtillgångar mer än någonsin tidigare. Därför är det viktigt att undervisa om hur man kan förebygga uppkomst av avfall. I läroplanen ingår temat om en hållbar utveckling i olika läroämnen från de lägre klasserna till studentmössan.
Helsingforsregionens Miljötjänster har arbetat väldigt mycket kring avfallsminimering, främst mot skolan. Klicka på länken i länklistan längre ner för inspiration.
Några enkla tips vad ni kan göra på skolan för att minska avfallsmängderna:
- Skriv ut dubbelsidigt.
- Låt barnen rita på båda sidor av ritpappret.
- Ät upp den mat du tar på tallriken.
- Anordna loppisar eller bytardagar.
Klicka på länken Europa minskar avfallet för fler tips för skolan.
SÖRABs skolwebb
Här kommer du hitta massor med “bra-å-ha” för dig som är i skolvärlden! Just nu under uppbyggnad!

Kartongis (kartong)
Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och miljövänligare än att göra nya. Pappersförpackningar kan återvinnas upp till fem gånger! För både kartonger och wellpapp gäller producentansvar. Det betyder att alla som tillverkar förpackningar måste samla in och återvinna sina produkter. Därför har de tillsammans bildat företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som i dag hämtar pappersförpackningar och wellpapp från flera tusen återvinningsstationer runt om i landet. Materialet transporteras till olika återvinningsanläggningar där det blir till ny papp. Små förpackningar av kartong och papp lämnar du på återvinningsstationen. Wellpapp och större kartonger lämnar du på återvinningscentralen. Kom ihåg att skölja ur kartonger och låt dem torka. Vik sedan ihop och platta till kartongerna så att de tar mindre plats. Finns det plastkapsyler, skruva av dem och sortera dem som plast.

Färgis (färgat glas)
Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!

Matis (matavfall)
Varje dag uppstår massor av matavfall i Sverige. En stor del av det avfallet är matsvinn, alltså mat vi slänger för att vi inte orkar äta upp den, eller för att maten blir gammal. Det krävs mycket resurser för att producera mat. Att slänga så lite mat som möjligt är därför bra för miljön. Dessutom sparar du pengar. Det matavfall du inte kan äta, till exempel fiskrens, kaffesump och bananskal, sorterar du som matavfall. Din kommun hämtar sedan matavfallet och ser till att det blir till biogas och biogödsel. Ett enda bananskal innehåller så mycket energi att det kan driva en bil 100 meter. Bra för miljön! Vill du börja sortera matavfall? Gå in på din kommuns hemsida och läs om hur du kommer igång.
Sorteringsguiden
Arkiv
Sortera på år

15 april
Glad återvinningspåsk!
Glad Påsk önskar vi på SÖRAB!
I Sverige äter vi 50 miljoner ägg under påsken! Inte så konstigt, ägg är ju nyttigt, klimatsmart och gott. Och när äggen är uppätna återstår 50 miljoner äggskal som tillsammans med potatisskalen, laxskinnet och annat matavfall kan bli till biogas som driver våra bussar och till biogödsel för lokala bönder. Lägg bara ned allt detta i den bruna papperspåsen så fixar vi resten.
Här nedan bjuder vi på några tips på hur du sorterar dina påsksopor bäst:
Aluminiumform – Metallförpackning, lämna på ÅVS
Cellofan – Plastförpackning, lämna på ÅVS
Chokladask (asken) – Pappersförpackning, lämna på ÅVS
Chokladask (formen) – Plastförpackning, lämna på ÅVS
Frigolit (t ex köttråg) – Plastförpackning, lämna på ÅVS
Godispapper (plast) – Plastförpackning, lämna på ÅVS
Godispåse (papper) – Pappersförpackning, lämna på ÅVS
Kaviartub – Metallförpackning, lämna på ÅVS (Behåll korken på!)
Konservburk (t ex matjessill) – Metallförpackning, lämna på ÅVS
Laxskinn – Matavfall, lägg i matavfallskärl
Metallock (från t ex sillburken) – Metallförpackning, lämna på ÅVS
Påskmustflaska (glas) – Returglas, panta i affären
Påskmustflaska (PET) – Returförpackning, panta i affären eller i Pantamera Express på Hagby
Påskpynt – Lämna till secondhand om det inte är trasigt
Påskris – Trädgårdsavfall, lämna på ÅVC (OBS! Utan pynt!)
Påskägg (papp) – Restavfall, lägg i soppåsen
Äggkartong – Pappersförpackning, lämna på ÅVS
Äggskal – Matavfall, lägg i matavfallskärl
Din Återvinning ger EKO – TACK för det!!
ÅVS = kommunernas Återvinningsstationer för förpackningar, hitta din närmsta station här »
ÅVC = SÖRABs Återvinningscentraler, se aktuella helgöppettider här »

17 mars
Klimatveckan 2025 i Solna - Tema Hållbar konsumtion
Solna stad arbetar aktivt för att minska utsläppen av växthusgaser både inom och utanför stadens gränser. För att minska utsläppen från konsumtion uppmuntrar de till klimatsmarta val som att använda hållbara byggmaterial, köpa begagnade möbler, förlänga livslängden på elektronik, laga kläder och minska matsvinnet.
Under klimatveckan 17-23 mars vill Solna stad visa hur de arbetar för en hållbar konsumtion och hur Solnabor och företag kan bidra. Tillsammans kan vi skapa en mer hållbar framtid för kommande generationer.
Läs mer om Klimatveckan och alla klimatsmarta aktiviteter som händer i Solna just denna vecka här: Tillsammans för klimatet – Solna stad
Fixa till dina trasiga jeans med Returpunkten
Vi flyttar ut delar av Returpunkten till Bibliotekstorget torsdag-lördag. Då berättar vår kreativa personal hur du kan lappa och laga dina kläder på ett snyggt sätt.
Du kan också få testa själv. Ta gärna med ett plagg som gått sönder eller har en fläck och fixa på plats!
Möt oss på Bibliotekstorget i Solna centrum:
Torsdag 20/3 kl. 11-14
Fredag 21/3 kl. 15-18
Lördag 22/3 kl. 10-17
Returpunkten är öppen som vanligt hela veckan och du är självklart välkommen dit också för att lappa och laga dina grejer eller lämna saker till återbruk eller återvinning.
Vi ses!
Inga fler nyheter
Visa fler
Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 12:56:12