Matavfall

Matavfall

Dina matrester kan bli biogas och biogödsel! Samtliga SÖRAB-kommuner samlar in matavfall separat, i större eller mindre skala. Läs mer på din kommuns hemsida om vad som gäller där just du bor. Välj kommun via länkarna nedan så hamnar du rätt direkt. Från 1 januari 2024 är det obligatoriskt i Sverige att samla in matavfall separat. Vissa kommuner har sökt dispens för en senare start.

Det finns också möjlighet att ha en kompost hemma för matavfall. Innan du börjar kompostera matavfall ska du kontakta kommunen för mer information och tillstånd.

Exempel på matavfall:

Fruktskal, blast, kaffesump, te, matrester, hushållspapper.

Inget fett i rören, tack!

Mat- och frityrfett som hälls ut i avloppet stelnar och byggs på i flera lager tills det bildas stora fettproppar. Propparna täpper till ledningarna och orsakar stopp och översvämningar. Stek- och matfett som stelnar när det kallnar skall torkas ur med hushållspapper och lämnas i matavfallet alternativt i restavfallet, däremot ska flytande mat- och frityrolja samlas upp i plastflaska och lämnas in på din återvinningscentral. Det insamlade fettet återvinns och används för att ta fram nya produkter som exempelvis tvål, stearinljus, tvättmedel och bildäck.

Med en Miljötratt kan du på ett enkelt sätt ta hand om din överblivna flytande mat- och frityrolja. Fråga efter en miljötratt på återvinningscentralen eller beställ en via info@sorab.se.
Läs mer här om Miljötratten >>

 

Vad händer sen?

Det insamlade matavfallet lastas om på Hagby eller Smedby Omlastningsstation innan vidare transport till en rötningsanläggning.

Rötning

Rötning är en mikrobiologisk nedbrytning av organiskt material i syrefri miljö. Vid rötning bildas biogas, som till största delen består av metan och koldioxid. En del av biogasen används som drivmedel för bilar och stadsbussar. Av det som blir kvar efter produktionen framställs biogödsel till lantbruket.

Tips för dig som sorterar matavfall

Hantera matavfallspåsen rätt

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

massa färgglada plastkorkar på marken

2 juli

Nu ska plastkorkarna sitta fast

Plastkorkar som skräpar ned i naturen kan snart vara ett minne blott i Sverige och Europa. På onsdag träder en ny lag i kraft. Nu måste korkarna sitta kvar på flaskor och andra behållare för dryck under hela användningen.  

Från och med den 3 juli måste producenter av dryckesbehållare utforma sina behållare så att korkar och lock som är gjorda av plast är fästa vid behållaren under hela användningen. Enligt Naturvårdsverket får exempelvis matbutiker sälja slut flaskor och förpackningar som redan tagits in i butik, även om korken inte sitter fast, medan producenter direkt måste sluta sälja dryckesbehållare med lösa korkar.

Lagen är en del av EU:s engångsplastdirektiv som syftar till att minska konsumtion och nedskräpning av vissa engångsprodukter i plast. 

–Vi måste strypa tillförseln av plastföremål i natur och hav. Med den nya lagen blir det lättare att göra rätt och fler plastkorkar kommer förhoppningsvis att följa med in i pantsystemet, återvinningen eller åtminstone papperskorgen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

De nya fastsittande korkarna har väckt blandade känslor hos svenska folket. Vissa menar att de utöver att vara bättre ur ett nedskräpningsperspektiv också är säkrare för små barn som nu slipper riskera att få korkarna i halsen. Andra menar att de nya korkarna är svåra att öppna, hälla eller dricka ur. 

–Det vi ser nu är första generationens korkar som sitter fast. Producenterna behöver fortsätta utveckla designen och så småningom vänjer sig nog konsumenterna vid de nya funktionerna, säger Johanna Ragnartz. 

Om korken och förpackningen inte är av samma material (plast) är det allra bästa är att separera korken från förpackningen vid återvinningsskedet och sortera dem separat. Men du kan också låta plastkorken sitta kvar och återvinna hela förpackningen i ett stycke. Exempelvis ett mjölkpaket återvinns då som pappersförpackning, precis som tidigare.

Återvinning 

När du sorterar din pappersförpackning med plastkorken kvar kommer pappersförpackningen separeras från plastkorken och materialåtervinnas. Korken kommer att förbrännas. Om du i stället lossar korken vid återvinningsbehållarna och kastar den bland plastförpackningar kommer även den att materialåtervinnas och kunna bli nya plastprodukter.

Källa: hsr.se

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 10:50:59